nideo.tv

Hälleskogsbrännan

Hälleskogsbrännan Svartådalen Svartån'Hälleskogsbrännan' är ett naturreservat som omfattar större delen i Svartådalen av det eldhärjade området vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014

Under 2015 bildades det 2 nya naturreservat: 'Hällskogsbrännan' och 'Ekopark Öjesjönsbrännan' som omfattar totalt cirka 9000 ha.

Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs. Länsstyrelsen har avsatt ett stort område som naturreservat för att följa utvecklingen från den brända marken med att växter och djur återvänder och skogen återhämtar sig. Man vill även göra området tillgängligt för besökare.

En väg finns öppen genom området med en kombinerad rastplats och informationscentral vid Grävlingberget ungefär i mitten av området. Den södra infarten är från länsväg U 668 strax norr om Gammelby (öster om Virsbo). Den norra infarten är från länsväg 256 vid Hörnsjöfors. Vid Seglingsberg finns möjlighet att nå den södra delen av reservatet och naturreservatet Fermansbo urskog. Övriga vägar är avstängda.

Forskning och inventering av djur- och växtliv inom området har påbörjats. Det finns bland annat obemannade kameror som tar kort på djur som rör sig i närheten.

Naturreservatet ligger övervägande i Sala och Surahammars kommuner, men har även en mindre del i Fagersta kommun.

Ladda ner vårt PDF broschyr om guidade bussturer, klicka på bilden:

Stora skogsbranden buss guideKontakta Svartådalens bygdecentrum för mer info om personliga-, och guidade bussturer i Hälleskogsbrännan:

Klockarvägen 7
73360 Västerfärnebo
Telefon: 0224-74 00 11
E-post:

Öppettider:
Måndag till fredag kl 09:15 till kl 14:15.
Sommar: måndag till fredag kl. 10:00 till kl 14:00.

 

Övrigt info om Service-, fika och mat i Svartådalen >>


Följ oss på FaceBook >>