gaydeepfile.com

Besök

Braheholmen med Ebba Brahes lusthus

BraheholmenBraheholmen

På den lilla ön Braheholmen i Fläcksjön står den 1800-talsbyggnad som idag kallas Ebba Brahes lusthus. Det står på platsen där ett mindre slott var en av flera byggnader från 1590.

Lusthuset har främst kommit att förknippas med sägnen om Ebbas omöjliga kärlekshistoria med kung Gustav II Adolf. Då Ebba inte var kunglig, tillät Gustavs mor inget giftermål. Istället lär han själv ha utsett fältherren, och personlige vännen, Jacob de la Gardie till hennes gemål.

ÖPPETTIDER

Året runt.
Brahehomen nås enbart per båt eller kanot. För mer info om båt,- kanothyra kontakta Svartådalens Bygdecenter.

Läs mer

Hälleskogsbrännan

Hälleskogsbrännan är ett naturreservat som omfattar större delen i Svartådalen av det avbrända området vid den stora Skogsbranden i Västmanland 2014. Hälleskogsbrännan Svartådalen Svartån

Naturreservatet bildades 2015 och omfattar en area på cirka 6 420 ha.

Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs. Länsstyrelsen har avsatt ett stort område som naturreservat för att följa utvecklingen från den brända marken med att växter och djur återvänder och skogen återhämtar sig. Man vill även göra området tillgängligt för besökare.

En väg finns öppen genom området med en kombinerad rastplats och informationscentral vid Grävlingberget ungefär i mitten av området. Den södra infarten är från länsväg U 668 strax norr om Gammelby (öster om Virsbo). Den norra infarten är från länsväg 256 vid Hörnsjöfors. Vid Seglingsberg finns möjlighet att nå den södra delen av reservatet och naturreservatet Fermansbo urskog. Övriga vägar är avstängda.

Forskning och inventering av djur- och växtliv inom området har påbörjats. Det finns bland annat obemannade kameror som tar kort på djur som rör sig i närheten.

Naturreservatet ligger övervägande i Sala och Surahammars kommuner, men har även en mindre del i Fagersta kommun.


Mer info och boka guidade turer >>

Följ oss på FaceBook >>

Hyttruinen i Rosshyttan

rosshyttan fors

Hyttruinen i Rosshyttan

Västerfärnebo socken skaffade sig under flera hundra år en viss förmögenhet på de dryga 20-talet små eller medelstora hyttor som fanns i området.

Kraften i de små vattendragen, som försåg ådalen med svämvatten från de högre belägna skogarna utnyttjades i järnbruket.

En av de tydligaste hyttlämningarna är Rosshyttans hyttruin. Rosshyttan var i bruk redan på 1400-talet och stängde 1838. Idag är den ett lokalt utflyktsmål och samlingsplats vid högtider.

ÖPPETTIDER

året runt

Läs mer

Odendisas sten

odendisa

Odendisas Sten

Den minst tusen år gamla runskriften på Odendisas sten vid Fläckebo gammelgård
 (intill kyrkan) om vikingafrun Odendisa, är en av Sveriges äldsta, skriftliga kvinnohyllningar.

ÖPPETTIDER

året runt

Karta »

Läs mer

Orgelmuseet i Fläckebo

orgelmuseum

Unikt orgelmuseum i den gamla kyrkskolan. Troligen det enda museum i Sverige med kompletta spelbara kyrkorglar. Även handgjorda mindre orglar finns att beskåda. Det finns möjlighet till guidad visning.

ÖPPETTIDER
efter överenskommelse

 

Läs mer

Fler artiklar...

  • 1
  • 2